JavaScript seems to be disabled in your browser. For the best experience on our site, be sure to turn on Javascript in your browser.
We use cookies to make your experience better. To comply with the new e-Privacy directive, we need to ask for your consent to set the cookies. Learn more.
Midden vorige eeuw was de banaan in Nederland nog een exclusieve delicatesse. Nu is dit exotische fruit niet meer weg te denken uit de winkels. De banaan is ’s werelds meest gegeten fruit. Maar de banaan heeft het zwaar te verduren. Diverse soorten schimmels bedreigen de wereldwijde teelt. Met grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen wordt de productie overeind gehouden, maar hoe lang nog? En er is nog een probleem: de bananenproductie heeft een aanzienlijke ecologische voetafdruk. De banaan wordt immers in de tropen verbouwd en naar Europa verscheept. Bovendien smaakt de vrucht voor de vele kleinschalige boeren met een schamel inkomen een stuk minder ‘zoet’. Naar welke oplossingen zoeken telers en wetenschappers? Kan de ‘Nederbanaan’ haar tropische zus van de ondergang redden?